Gün geçtikçe Çölyak Hastalığı ile ilgili daha çok şey duyar oluyoruz.Meraklı olanlar bunun bir bağırsak rahatsızlığı olduğunu ve buğday ununun içindeki gluten maddesine karşı bir nevi allerji olduğunu bilirler.Çölyaklılar Derneği ise'Adı konana kadar hastalık sonrasında ise bir yaşam şekli' diyorlar.Aslında batıda çölyak hastası olmamasına rağmen bu beslenme biçimini benimseyenlerin sayısı epey artmakta.
Biz ise bu hastalıkla çok uzun seneler önce daha bazı eski usül hekimlerin bile tanımadığı bir dönemde- ki 30 yıl rahat vardır-öğrendik.O zamanlar Belçikada yaşayan teyzecim maalesef bu hastalığa yakalanmış ve ülkemizde teşhisi konamamıştı.Bünyesi iflas etmek üzere iken tekrar Belçikaya döndü orada teşhis kondu ve 6ay yoğun bir tedavi ve ağır diyetlerden sonra iyileşme yoluna girdi.
Şimdi çölyaklılar dernekleşti belediyeler onlara özel ekmek üretiyor.İthal veya yerli bir çok gıda maddesi bulmak mümkün.İnternette birçok tarif bulunabiliyor.Ama o seneler küçük yaşta olmama rağmen teyzemin yiyecek bulmakta ne kadar zorlandığını hatırlıyorum.Artık çok sağlıklı ,bir genç kız kadar formunda maaşallah diyoruz.Unlu gıdalar onun için hiçbirşey ifade etmediği gibi işin komik yanı süper güzel börek kek vs yapıyor.Hatta hamur açmayı bile öğrendi.
İş böyle olunca çok seveni olan teyzemi misafir edenler ona özel mutlaka birşeyler yapar.Benim de bu konuda ailede en iyi anlaştığım kişi olarak sık sık birbirmize tarifler alır veririz sağlıklı beslenme üzerine sohbetlerimiz olur.Çölyaklılar unsuz her tür gıdayı tüketebilirler dolayısıyla ana öğünlerde çok sorun yaşamazlar.Ama oldu da çölyak hastası bir misfirinizi çaya davet ettiniz.Sıkıntı orda başlar.Tabii ki hazır gıdalardan çeşitler sunabilirsiniz dediğim gibi marketlerde satılıyor.Ama illaki misfirime keni ellerimle birşeyler hazırlıyım diyorsanız birkaç önerim olacak.
Tarifini vereceklerimi çölyak hastası olmayanlar da rahatlıkla severek tüketebilirler.Özellikle mısır ekmeğim tüm arkadaş çevremde meşhurdur.Tavsiye ederim
Mısır unu Karadeniz mutfağında çokça kullanılan bir malzeme.Balık kaplaması,kuymak,karalahana çorbası,ekmek,kaygana ilk aklıma gelenler.Arnavut olan babaannem mısır unundan bir börek yapardı.Bu arasına pazı,pırasa,kıyma ya da peynir konan bir çeşit tuzlu kekti.Sıcak yenirdi.Tahminen bu tarifi o dönemlerde Beylerbeyi'nde çokça buluna Karadenizli komşularından almıştı.Hiç unutmam,her derde bir devası bulunan babaannecim daha o zamanlar yeni çölyak olan teyzeme
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder