Ramazan geliyor hoş gele.Yazın bu sıcağında saat 9 lara kadar sürecek uzun bir açlık dönemi geçirilecek 30 gün boyunca.İlk 1-2 gün beden nazlanacak sonrasında alışmaya başlayacak.Oruç tutmanın ve getirilerinin hazzını ancak yaşayanlar bilir.Pek bir huzurla sevgiyle geçecek yine Ramazan geceleri .Abartmadan, israfa kaçmadan açılan iftarları imkanı olmayanlarla paylaşacağız.Açlığın nasıl bir duygu olduğunu derinden hissedip hayatımıza sunulmuş hertür nimet için binlerce kez şükredeceğiz.Sağlıkla huzur ve afiyetle bir sonraki Ramazana tekrar varabilmek için dua edeceğiz.Küslüklerin unutulduğu uzaktakilerin kavuştuğu tüm ayıpların bağışlandığı bayram günlerinin huzur dolu sabahlarına uyanacağız sonunda.
Tüm bu güzellikler yaşanırken yine en çok yorulan biz kadınlar olacağız büyük ihtimalle.Ben de buradan kolay uygulanabilir hafif sayılacak ailede herkesin hoşuna gidebilecek önerilerimi de paylaşarak yardımcı olmak istiyorum.Bu sebeple önce her iftar sofrasının olmazsa olmazı ailenin yemek zevkine göre çeşitlenen çorbalarla başlamayı uygun buldum.Ama çorba tariflerinden önce '.güzel bir çorba için nasıl lezzetli sular hazırlanır ?'onu anlatmak istiyorum.Et tavuk veya sebze sularını önceden hazırlayıp dondurabilir lazım oldukça çözdürerek çeşitli çorbalar pişirebilirsiniz.Çorbalarınız kesinlikle daha lezzetli olacaktır.Şimdiden kolay gelsin.
.Unutmayın ki evde tencere kaynadıkça bereket artarmış.Mutfağınızdan bereket sofranızdan afiyet eksik olmasın.Dualarınızın kabul olduğu sağlıklı huzur dolu çok güzel bir Ramazan diliyorum.
ET SUYU
MALZEMELER
2kg üzerinde az et bırakılmış dana kemiği
1 büyük havuç
1 büyük soğan
1 küçük kereviz ya da 2 kereviz sapı(seviliyorsa)
5-6 dal maydonoz
1 defne yaprağı
2 diş sarımsak
Karabiber-tuz
1 nescafe fincanı kadar kurutulmuş porçini mantarı
YAPILIŞI
Kemikler arada suda bekletilmek koşuluyla yıkandığı son suyu nispeten berrak oluncaya kadar iyice yıkanır.Büyük bir tepsiye dizilir.Mantar hariç sebzeler kuşbaşı doğranıp kemiklerin üzerine serpilir.170 derece ısıtılmış fırında yarım saat fırınlanır.Bu arada kuru mantarlar çukur bir kaseye alınıp üzerine yarım litre kaynar su dökülüp kemiklerin fırında pişme süresi boyunca yarım saat kadar bekletilir.Daha sonra kemikler sebzelerle birlikte büyük bir tencereye alınır mantarlar suyuyla birlikte eklenir.Baharat ve maydonozlar mümkünse temiz bir tülbente sarılıp iplikle bağlanıp içine katılır.Üzerini geçecek kadar (yaklaşık 4 lt kadar)içme suyu ilave edilip kaynadıktan sonra altını yarıya getirip 2 saat kadar pişirirlir.Bu süre sonunda soğuması beklenen et suyu yine temiz bir tülbentten süzülerek dilenen miktarlara bölünerek uygun kaplarda dondurulur.Kullanılacağı zaman hafif çözdürülerek çorbalara katılır.Ramazan boyunca yani 4 haftaya kadar buzlukta taze kalabilir ve bu süre aşılmamalıdır.
NOT:Fırınlama işlemi daha kahverengi bir etsuyu elde etmek için yapılıyor.Dilenirse ocak üstünde tencerede bir süre sotelenerek de yapılabilir.Ya da bu aşama atlanarak daha berrak ve beyaz bir etsuyu elde edilebilir.Herhalukarda bir kevgirle arada kontrol edilerek kefi alınması suyun berrak olmasını sağlayacaktır.Kemiklerin minik parçalarının ayıklanması için tel süzgeç yetersiz kalabilir bu sebeple tülbentten süzme aşamasına sadık kalınmasını tavsiye ederim
TAVUK SUYU
MALZEMELER
2 kg çorbalık tavuk
1 soğan
1 havuç
1 küçük kereviz ya da 2 kereviz sapı
2 dişsarımsak
1 tutam taze kekik
1 defne yaprağı
1sap pırasa(mevsiminde değiliz dilerseniz es geçebilirsiniz ama ben pırasalar bitmeden 1-2 kg alıp küp doğrayarak iyice sote edip bölerek donduruyorum ve yazın da kullanıyorum.Hem pırasayı seviyorum hem de tiroid hastalarının korkusuzca tüketebileceği yegane sebzelerden biri olduğunu biliyorum)
Tuz karabiber
YAPILIŞI
Tavuklar arada suda bekletilerek son yıkama suyu iyice berraklaşana kadar yıkanır.Kuşbaşı doğranmış sebzelerle harmanlanıp geniş bir tepsiye dökülüp 170 derecede vyarım saat pişer ve bu süre sonunda büyük bir tencereye alınır ve üzerine geçecek 4lt kadar su konup kaynadıktan sonra altı yarıma getirirlerek 1 saat pişirilir.Soğuduktan sonra tel süzgeçten geçirilir.Arzunuza göre 1er çorbalık miktarlara bölerek 4 haftaya kadar dondurucuda saklanabilir.
SEBZE SUYU
MALZEMELER
2 havuç
2 soğan
2 dal pırasa
2 çarliston biber(sapları ve tohumları temizlenmiş)
1 küçük kereviz yada 2 dal kereviz sapı
2 diş sarımsak
1 küçük rezene
3-4 dal maydonoz
2-3 dal pancar yağrağı(tazesini bulabiliyorsanız incecik kıyıp beyaz peynirle ve evdeki maydonoz dereotu gibi diğer yeşilliklerle beraber karıştırarak Bodrumluların yaptığı gibi otlu gözlemeler hazırlayabilirsiniz)
YAPILIŞI
Tüm malzemeler büyükçe bir tencereye alınır.Üzerini geçecek kadar yaklaşık 3 lt su konup kaynatılır.Altı kısılarak 1 saat pişer.Soğutulur ve bir gece buzdolabında bekletilir.Ertesi gün süzülerek istenilen miktarlara bölünür ve dondurulur.
Bu lezzetli sularla en sevdiğiniz çorbaları kombinleyerek harika tatlar yakalmak daha kolay.Yeri gelince başka tarifler de olacak ama ilk akşam için o günün biraz rehavetle geçeceğini de varsayarsak bir TARHANA ÇORBASI yapın.Bunun için de tavuk suyu kullanın.Ben bu kombinasyonu seviyorum.Üzerine mutlaka nane ekleyin hatta bir güzellik yapıp tereyağda kızdırarak.Servis yaparken üzerine azıcık beyaz peynir ufalamak bizim evin adeti.Ayrıca Egelilerden tarhana çorbasının yanına ince dilimlenmiş ve yarım saat buzlu suda bekletilmek suretiyle daha da çıtırlaşmış turp yendiğini öğrenmiştim.Daha sonra İzmirli arkadaşlarımdan tarhanayla birlikte mutlaka sofraya zeytin de konduğunu öğrendim.Siz de bunlardan deneyebilirisiniz gerçekten hepsi çok yakışıyor.Bir dilim de kızarmış ekmek de koydunuz mu yanına neredeyse doyulur bile.Afiyetler olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder