
Babalar Günü ve Şeker alakası ise benim babamın şeker hastası olması sebebiyledir.O genç ben çocukken(o hala genç ben de hala onun çocuğuyum)mutfak masamızın üstünde daima bir kutu baklava bulunurdu.İçinde bir tatlı çatalıyla birlikte.Kutu yarılandı mı altına paketi açılmamış yenisi konurdu.Ne mutlu ki hala aynı daire aynı mutfak aynı masa aynı insanlara evsahipliği yapıyor.Ama üstünde diabetikleriyle yer değiştirmiş kutularla beraber.Yediği yemekler iki elin parmak sayısını geçmeyen babam daha yemeğin ortasında tatlı sorar.Öyle değişik şey de istemez.Helva sütlaç muhallebi ve illaki baklava.
Ben de bugün adet yerini bulsun diyerek babam için- diabet olsun olmasın herkesin sevip gönül rahatlığıyla tüketebileceği- birkaç şekersiz tatlı tarifi vermek istedim.İşin içine onun çok sevdiği Londradan bir şeker haberi katarak.
Hiçbir güzel sözün anlatmaya yetmeyeceği sevgili babam hep tatlı yesin ağzının tadı hep yerinde kalsın tek bir güne sığdırmak ne mümkün daha uzun yıllar başıma tac olsun dileklerimle
HURMALI TOPLAR
MALZEMELER
100 gr hurma püresi için yarım kg hurma
1 su bardağı leblebi toz halinde
1 portakalın suyu ve ince rendelenmiş kabuğu
1 nescafe fincanı pirinç buyuklüğünde ufalanmış iç ceviz
1 çorba kaşığı bal veya sevdiğiniz çeşit pekmez
5 çorba kaşığı hindistan cevizi tozu
5 çorba kaşığı toz antepfıstığı
Arzuya göre 1 çay kaşığı kakule veya karanfil veya tarçın konabilir.
YAPILIŞI
HURMA PÜRESi
Hurma püresi Arap ülkelerinde hazır olarak satılıyor.Oralardan temin edilebilir.Bir çok tatlı kurabiye dondurma ve kekte kullanılıyor.Ya da yarım kg etli hurmadan kolaylıkla elde edilebillir.Bunun için
hurmaları bir tencerede üzerine gelene kadar sıcak su koyarak 5 dakika kaynatın.Suyunu süzün soğuk suan geçirin.Kabukları çekirdekleri ve odunumsu kısmını çıkarıp atın.Kalan hurmalara 1 su bardağı su 1 paket vanilya 1 tatlı kaşığı karbonat ekleyerek tekrar ateşe alın kaynatın kefini alıp atın ve iyice soğutun.Püreniz hazırdır.
TOPLAR İÇİN
Hindistan cevizi ve antep fıstığı hariç tüm malzemeyi karıştırarak minik yuvarlak toplar yapılabilecek kıvama getirin.Bir kısmını hindistan cevizine bir kısmını fıstığa bulayıp kürdan batırarak servis edin.
NOT:Malzeme miktarları bardaktan bardağa hurmadan çıkan püre miktarına göre değişebilir.Buna göre leblebi miktarını değiştirebilir sevdiğiniz baharatlardan ekleyebilirsiniz ya da sade bırakabilirsiniz.
KAYISI KAVURMASI
MALZEMELER
20 adet kuru kayısı(arzuya göre günkurusu veya altın rengi olabilir.ılık suda yarım saat bekletildikten sonra süzülüp 2ye bölünmüş)
50 gr tereyağ
100gr file badem
Yarım bardak su
Servis için taze kaymak veya light vanilyalı dondurma
YAPILIŞI
Yapışmaz bir tavadatereyağ eritilir kayısılar eklenir ve sotelenir su eklenerek kısık ateşte kapakla 5 dakika pişirilir.Bu aşama sonunda sosu suyumsuz değil hafif koyulaşmış olmalıdır.Dilenirse üzerine bal veya pekmez gezdirilir.Sade de bırakılabilir.Bademler ayrı bir tavada yağsız olarak pembeleştirilir.Servis tabağına alınan kayısıların üzerine serpilir.Kaymak veya dondurma eşliğinde servis edilir.
NOT:Bu tarif Malatya şehrine ait.Oranın maharetli hanımları mutlaka kallavisini yaparlar ama bir süre Malatyaya yakın yaşamanın affına sığınarak biraz da şeker yemeyen babam için bu tarifi basitleştirdim.
Süper lezzet için Malatya'dan gelmiş günkurusunu tercih edin.

MALZEMELER
1 su bardağı karışık kuru meyve(kuru kayısı kuru incir ve sultani kuru üzüm karışımı 1 saat ılık suda bekletildikten sonra süzülüp kurulanmış ve minik doğranmış)
1 su bardağı ceviz ve fındık kırığı karışımı
1 portakal rendesi
1 su bardağı damla çikolata(sıkı bir diyet için aynı miktarda ince kıyılmış diabetik çikolata)
2 yumurta
250 gr yumuşak tereyağ
2 su bardağı yulaf ezmesi
2 su bardağı kepekli un veya tam buğday unu
1 paket kabartma tozu
2 çorba kaşığı pekmez veya 1 çay bardağı pudra şekeri
1 çorba kaşığı tarçın
YAPILIŞI
Tüm malzemeler karıştırılıp zaten cıvıkça olan hamurdan şekilsiz parçalar koparılarak hafif elle toparlanıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.Önceden ısınmış fırında 200 derecede yarım saat ya da hafif pembeleşene kadar pişer.Soğutulup servis edilir.
NOT.Tarcın hariç tüm malzemeyi kurabiye yapıp eski bir tuzluğa koyduğum tarçını üzerine serperek pişirmeyi seviyorum.
PEKMEZ TATLISI
MALZEMELER
1 su bard üzüm pekmezi
5 su bard içme suyu
yarım çay kaşığı karbonat
1 su bard un
2 su bard içme suyu
1 tatlı kaşığı tarçın
yarım atatlı kaşığı toz zencefil
1 su bardağı ceviz kırığı
YAPILIŞI
Pekmez ve 5 bardak su karıştırılıp ısıtılır.Karbonat eklenir.Kefi atılır.Un ve 2 bardak su çırpılıp pekmezli suya eklenir.Karıştırılmak suretiyle yarım saate yakın pişer.Baharatlar eklenir. 2 parmak derinliğinde yayvan bir servis kabına dökülür.Bol ceviz serpilir soğutulup dilim dilim servis edilir.Ya da tek kişilik minik kaselerde de ikram edilebilir.
NOT:.Mardinli sevgili komşumdan öğrendiğim bu tatlı güneydoğu kökenli.Zevkle yaptığım ve beğeni toplayan bir tatlıyı orjinal tarifinde konulan 1 çay bardağı şeker olmadan yapıyorum.Ayrıca un ve 2 su bardağı su yerine mısır nişastası kullanarak glutensiz bir tatlı da yapılabilir.
![]() |
vazgeçemeyenler için cupcake dükkanı |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder