a)En sevdiğim 3 yiyecek
b)Bu gün marketten alınacaklar
c)Issız bir adaya düşsem yanıma alacağım 3 şey
d)Hiçbiri

Salata Latince tuz anlamına gelen 'sal'kelimesinden türemiş.Ateşin bile bulunmadığı zamanlarda insanlar yenebilecek malzemeleri biraraya getirip tuzlayarak soğuk olarak yerlermiş.İnsanlık tarihi kadar eski bu yemek işte böylece doğmuş ve günümüze kadar gelmiş.
Ben çocukken kışın kıvırcık, havuç ,turp salatalarımızın malzemesiydi yazın da çoban salatasının domates salatalık soğanı.Nasıl da lezzetliydi salatalar o zamanlar.Her yemek gibi salatalar da sadeydi kendi tadında.Sonra zamanla o tatlar kayboldu.Üzerine zeytinyağ limon dökülerek yenen kıvırcık bile yavanlaştı.
Modern zaman modern yemekler yarattı.Daha çok ülke gezip daha değişik şeyler yemeye başladık.En tutucu damaklar bile yeniliğe daha bir açık oldular.'Tatlıyla tuzlu birarada mı asla' diyenlerin en favori tatlısı cheesecake oldu. Salataların da kaybolan tadını yerine koymak için otlar kattık,kuruyemişler,peynirler ekledik,ekmekler kızartıp koyduk.Sanırım bu tarif de böyle bir ihtiyaçtan doğdu.
Bu salata ilk ikram edidiğinde bana da biraz aykırı gelmişti .Ama bir kez denedikten sonra gerçekten sevdim.Adetim olduğu üzere eve gelince hemen not ettim ve en kısa zamanda denedim.İkram ettiğim misafirlerim hep beğenilerini dile getirdiler.Hatta bir arkadaşım salatadan başka arkadaşlara bahsedince 'nee dereotu ve çilek mi nasıl yani?'demiş ve beni epey güldürmüştü.Bu sebeple bu salatanın da bu yazının da adını böyle koydum.
Tanıdığım popüler şeflerden biri salatanın başlıbaşına bir yemek olduğunu bu sebeple yemeklerin yanında yardımcı olamayacağını düşünüyor ve bu sebeple restoranında salata servis etmiyor.Ben de bu salatayı hafif bir öğle yemeği olarak tek başına ya da bir misafire ikram ediyorsanız yanında bir dilim kiş ile servis etmenizi tavsiye ediyorum.Son derece dengeli yeterli bir o kadar da şık bir ikram olacağına emin olabilirsiniz.
NOT:Sevgili arkadaşım sana çok teşekkür ederim beni bu tarifle tanıştırdığın için.Ama maalesef sen tarifi kaybetmişsin.Senin için kendi usulümce yazıyorum dilediğin zaman yapar afiyetle yersin diye.Ya da gel beraber yiyelim...Sevgilerimle...
MALZEMELER
1/2Paket karışık maskülen yeşillik
Yarım demet marul
1demet roka
1 demet kuzu kulağı
2-3 adet salatalık(çekirdekleri bir çay kaşığıyla çıkartın)
1er adet sarı ve kırmızı etli biber(jülyen kesilmiş)
1 küçük kutu chery domates(ortadan 2ye bölünmüş)
1olgun avokado
1yeşil elma(kabuklarıyla birlikte incecik ay şeklinde doğranmış
Dereotu(4-5 dal)
Fesleğen(1 küçük kutunun yaprakları)
1küçük paket çam fıstığı(yağsız tavada kavrulmuş)
3 çorba kaşığı şamfıstığı içi
300 gr ayıklanıp dilimlenmiş çilek
SOS İÇİN
1/4 Su bardağı zaytinyağ
!/4 Su bardağı portakal suyu(yoksa limon suyu da olur o zaman 1 tatlı kağığı bal ekleyin)
1 diş tuzla dövülmüş sarımsak
2 yemek kaşığı beyaz üzüm ya da elma sirkesi
1 tatlı kaşığı toz zencefil
1 tatlı kaşığı toz hardal
Tuz-karabiber
YAPILIŞI
Sos için gerekli tüm malzemeler bir kavanozda iyice çalkalanmak suretiyle karıştırılır.Büyük bir kasede yeşillikler elle gelişigüzel koparılarak karıştırılır.Domates çilek ve fıstıktan bir kısmı üst süslemesi için ayrılır.Avokado hariç diğer tüm malzemeler karışır.Otlar ince kıyılıp eklenir.Servis yapılacağı zaman avokado minik doğranıp eklenir.Sos da salatayla harmanlanıp servis tabağına alınır ayrılan çilek domates ve fıstıklarla süslenip derhal servis edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder