6 Haziran 2014 Cuma

ÇİLEK,DEREOTU.FISTIK

Çilek Dereotu Fıstık.Üçü birarada ne olabilir?
a)En sevdiğim 3 yiyecek
b)Bu gün marketten alınacaklar
c)Issız bir adaya düşsem yanıma alacağım 3 şey
d)Hiçbiri
Cevap tabiiki d hiçbiri.Peki bu üç malzemeyi kullanarak ne hazırlayabiliriz?Bu da zor bir soru.Çilek ve fıstıkla pasta yapabiliriz ama dereotu ne olacak.Ya da dereotu ve fıstıkla pilav yapılabilir ama bu sefer de çilek ne olacak.Biz bugün bu üç malzemeyi birarada kullanarak enfes bir salata hazırlayacağız.Karışık yeşilliklerin,otların üzerine serpeceğiz antep fıstıklarını.Dilim dilim doğradığımız çilekler mis gibi bahar kokusu verirken kırmızı renkleriyle çok yakışacaklar yeşillklerin üstüne.
Salata Latince tuz anlamına gelen 'sal'kelimesinden türemiş.Ateşin bile bulunmadığı zamanlarda insanlar yenebilecek malzemeleri biraraya getirip tuzlayarak soğuk olarak yerlermiş.İnsanlık tarihi kadar eski bu yemek işte böylece doğmuş ve günümüze kadar gelmiş.
Ben çocukken  kışın kıvırcık, havuç ,turp salatalarımızın malzemesiydi yazın da çoban salatasının domates salatalık soğanı.Nasıl da lezzetliydi  salatalar o zamanlar.Her yemek gibi salatalar da sadeydi kendi tadında.Sonra zamanla o tatlar kayboldu.Üzerine zeytinyağ limon dökülerek yenen kıvırcık bile yavanlaştı.
Modern zaman  modern yemekler yarattı.Daha çok ülke gezip daha değişik şeyler yemeye başladık.En tutucu damaklar bile yeniliğe daha bir açık oldular.'Tatlıyla tuzlu birarada mı asla' diyenlerin en favori tatlısı cheesecake oldu. Salataların da kaybolan tadını yerine koymak için otlar kattık,kuruyemişler,peynirler ekledik,ekmekler kızartıp koyduk.Sanırım bu  tarif de böyle bir ihtiyaçtan doğdu.
Bu salata  ilk ikram edidiğinde bana da biraz aykırı gelmişti .Ama bir kez denedikten sonra gerçekten sevdim.Adetim olduğu üzere eve gelince hemen not ettim ve en kısa zamanda denedim.İkram ettiğim misafirlerim hep beğenilerini dile getirdiler.Hatta bir arkadaşım salatadan başka arkadaşlara bahsedince 'nee dereotu ve çilek mi nasıl yani?'demiş ve beni epey güldürmüştü.Bu sebeple bu salatanın da bu yazının da adını böyle koydum.
Tanıdığım popüler şeflerden biri salatanın başlıbaşına bir yemek olduğunu bu sebeple yemeklerin yanında yardımcı olamayacağını düşünüyor ve bu sebeple restoranında salata servis etmiyor.Ben de bu salatayı hafif bir öğle yemeği olarak tek başına ya da bir misafire ikram ediyorsanız yanında bir dilim kiş ile servis etmenizi tavsiye ediyorum.Son derece dengeli yeterli bir o kadar da şık bir ikram olacağına emin olabilirsiniz.

NOT:Sevgili arkadaşım sana çok teşekkür ederim beni bu tarifle tanıştırdığın için.Ama maalesef sen tarifi kaybetmişsin.Senin için  kendi usulümce yazıyorum dilediğin zaman yapar afiyetle yersin diye.Ya da gel beraber yiyelim...Sevgilerimle...

MALZEMELER
1/2Paket karışık maskülen yeşillik
Yarım demet marul
1demet roka
1 demet kuzu kulağı
2-3 adet salatalık(çekirdekleri bir çay kaşığıyla çıkartın)
1er adet sarı ve kırmızı etli biber(jülyen kesilmiş)
1 küçük kutu chery domates(ortadan 2ye bölünmüş)
1olgun avokado
1yeşil elma(kabuklarıyla birlikte incecik ay şeklinde doğranmış
Dereotu(4-5 dal)
Fesleğen(1 küçük kutunun yaprakları)
1küçük paket çam fıstığı(yağsız tavada kavrulmuş)
3 çorba kaşığı şamfıstığı içi
300 gr ayıklanıp dilimlenmiş çilek
SOS İÇİN
1/4 Su bardağı zaytinyağ
!/4 Su bardağı portakal suyu(yoksa limon suyu da olur o zaman 1 tatlı kağığı bal ekleyin)
1 diş tuzla dövülmüş sarımsak
2 yemek kaşığı beyaz üzüm ya da elma sirkesi
1 tatlı kaşığı toz zencefil
1 tatlı kaşığı toz hardal
Tuz-karabiber

YAPILIŞI
Sos için gerekli tüm malzemeler bir kavanozda iyice çalkalanmak suretiyle karıştırılır.Büyük bir kasede yeşillikler  elle gelişigüzel koparılarak karıştırılır.Domates çilek  ve fıstıktan bir kısmı üst süslemesi için ayrılır.Avokado hariç diğer tüm malzemeler karışır.Otlar ince kıyılıp eklenir.Servis yapılacağı zaman avokado minik doğranıp eklenir.Sos da salatayla harmanlanıp servis tabağına alınır ayrılan çilek domates ve fıstıklarla süslenip derhal servis edilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder