Ramazan geldi mi akla ilk önce pide gelir ardından güllaç.Benim içinse Ramazan'ın ilk günü bizim mutfakta mutlaka pişirilen kıymalı yumurta en baş sırada geliyor.Babaannemin tabiriyle soğanlı yumurta da denilen ve ağzından alabildiğim yegane tarif olan kıymalı yumurtayı senelerdir yaparım ailem de severek yer.Ama geçmişe duyulan özlem sebebinden olsa gerek çocukluğumda yediğim o yumurtanın tadını hiç bulamam kendi yaptıklarımda.Hani vardır ya o öyle bir tattır ki kimseye tarif edemez en güzelini bile onunla eş tutamazsınız işte aynen öyle birşey,masal tadında.Belki de aileden kalma tariflere düşkünlüğüm burdan geliyor.Sayıca çok fazla olmasa da elimde olan bir kaç tanesine özenle sahip çıkıyor çocuklarıma da sunuyorum.Zaman içinde yeri geldikçe hem buradan sizlerle paylaşacağım hem de yavrulara bir rehber hazırlanmış olacak.Kimbilir belki birgün benim de torun torbam büyükannelerinin yemeklerini konuşur keyifle anarlar.
Söz aileden kalma tariflerden açılınca babaannemle ilgili ufak bir anımı da paylaşmak isterim.Bir gün artık iyice yaşlanmış olan babaannemden şekerpare tarifi almaya çalışıyordum.90 küsur yaşında olan Ganime Hanıma önce şekerpareyi hatırlatmak epey vakit aldı sonrasında da nasıl tarif edeceğini açıklamak.Güç bela aldığım ve hiç yapamadığım tarif şöyleydi.Yarım kg yağ koy, un koy 10 yumurta koy,yoğur el kadar şekerpareler yap(yanlış değil porsiyonlar kocamandı)furuna koy(fırın değil)pişir şerbetini dök afiyetle ye.Babaanne un ne kadar yağ ne yağı ne kadar pişecek şerbet nasıl olacak sorularının hepsine Kıvamınca bak, elinle şöyle bak, gözünle şöyle diye cevap vermesi dün gibi aklımda.Daha sonra bu komik mücadelemi anlattığım Beykoz tayfasından sevgili Oya Abla da -Aaa niye bana sormadın ben sana anlatırım müsait bir zamanda deyip çok kısa bir süre sonra vefat edince artık iyice trajediye dönen bu tatlıyı hiç yapmaya kalkışmadım.Laf aramızda malzemelere bakarsak tadı zihnimde hernekadar şahane olarak kalmış olsa da yesen bir türlü yemesen bir türlü bu tatlı böylece tarihe karışmış oldu.
Yine de yemek işlerine meraklı olan herkese tavsiyem hazır sağlıkları yerindeyken büyüklerden sevdikleri aile tariflerini almaları yönünde.Benim burda tarifini vereceğim çocukluğumdan kalma meşhur kıymalı yumurta ise şöyle;
KIYMALI YUMURTA
MALZEMELER(4-5 kişilik)
4 büyük soğan(elde minik doğranmış aztuzla ovulup yıkanıp süzülmüş)
250 gr kıyma
Tuz-karabiber
1 tatlı kaşığı domates salçası
Üzerine serpmek için tarçın ve toz kırmızı biber
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı zeytinyağ
Adam başı 2şer yumurta
YAPILIŞI
Soğanlar yağ karışımında geniş düz tabanlı bir tavada 40 dakika kadar kavrulur.Gerekirse arada az miktarlarda su ilave edilebilir.Soğanlar iyice ölmeli rengi karamelleşmelidir.(dilerseniz daha karamel bir görünüm ve tat için 1 kesme şeker de kavurma sırasında ekleyebilirsiniz)Daha sonra kıyma ilave edilir ve o da iyice pişirilir salça eklenir 1-2 dakika çevrildikten sonra yarım çay bardağı su koyarak çekene kadar ksısk ateşte pişirilir.Tuzu biberi ayarlanır.Kıyma hazırdır.1 tane temiz yumurtayla yumurtaların kırılacağı yere yuvalar açılır.Bu boşluklara yumurtalar kırılır ve hafif sulu kalacak şekilde pişirilir.Altı söndürülür kapak kapatılıp 2 dakika beklenir(yumurtaların üstünün beyazlaşmasını isteyenler için)Yumrtaların üzerine tarçın ve toz kırmzı biber serperek servis edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder