24 Temmuz 2014 Perşembe

GRECKA KARABUĞDAY

Greckayla tanışıklığımız 3-4 sene öncesine dayanıyor. Dumanlı tadıyla geleneksel damak zevki mize biraz yabancı bir lezzet.Bende yerli üretim ilk greçkayı aldığımda paketin üzerindeki tarifi uygulamış ve başarısız olmuştum.Tüm yemek çöpe gitmişti.Fakat daha sonra Ukrayna ve civar ülkelerde oldukça popüler bir gıda olduğunu eşimin iş seyahatleri sebebiyle öğrendik.Bir seferinde Ukrayna'dan gelen greçkayı onlardan öğrendiğimiz şekilde pişirince daha bir sevdik. Vitamin deposu .glutensiz ve çok sağlıklı bir besin olduğunu öğrenince de daha sık pişirir oldum.Bizde marketlerde nadir bulunuyor.Bulunca birkaç paket birden alıyorum.Ya da Ukrayna ve civar ülkelere giden biri olursa mutlaka ısmarlıyorum.Oradakiler sanki biraz daha lezzetli geliyor.Bu zaten değişik bir şey ilkönce basit şekilde deneyim diyorsanız en pratik yolu 1 su bardağı greçkayı güzelce yıkayp süzükten sonra pilav tenceresinde sıvıyağ tereyağ karışıma 3-5 dakika soteleyip üzerine 1.5 su barağı soğuk su koyarak klasik pilav gibi pişirmek ideal..Fakat bu aşamayı atlamış ve değişik birşeyler yapabilir miyim diye düşünürseniz pilav gibi haşladığınız greçka soğuduktan sonra içine zeytinyağ limon mayonoz tazesoğan domates turşu gibi sevdiğiniz eklemelerle bir nevi salata yapmış olursunuz..Ama ben son kalan paket greçkamla iki alternatif yemek hazırladım.Biri pilav biri çorba.Pilavın tarifi ise Özbek bir hanımdan üsütnkörü alındı ve evde kendi üslubumuzla uygulandı.Çorba da bir İtalyan sebze çorbası olan minestronenin greçkalı ve bana ait olan versiyonu.Her ikisi de gayet başarılı oldu ve sevilerek yenildi.
Greçkanın faydaları saymakla bitmiyor.Dileyen internetten okuyabilir.Beyaz pirincin yerini hiçbirşey tutmaz deseniz de soframızda bu tip kaliteli besinlere daha çok yer açmalıyız diyerek tariflerimi paylaşıyorum.

GREÇKA PİLAVI

MALZEMELER
2 Su bardağı greçka(bol suyla yıkanıp süzülmüş)
2 yemek kasiğı tereyeğ veya zeytinyağ
2 rende domates
2-3 sivri biber
2 küçük patates
1 büyük rende havuç
1 küçük soğan
3 su bardağı tavuk suyu
Tuz karabiber

YAPILIŞI
Soğanlar ince çentilip yağda pembeleştirilir.Sırayla küp doğranmış patates rende havuç ve biberler eklenir.3-4 dakika da bunlar sotelendikten sonra domates eklenir ve suyu hafif gidene kadar pişer.Daha sonra greçka eklenir 3-4 dakika sonra tavuk suyu eklenir.Tuzu biberi ayarlanır.Pilav gibi pişirilir ve demlenir.Servis edilir.
Yanında ayran veya kefirle tek başına bile fevkalade besleyici bir öğün olarak düşünülebilir.

GRECKALI MİNESTRONE

MALZEMELER
1 kabak
1 havuç
1 patates
4-5 dal taze soğan
3er 4er dal maydonoz  dereotu
2 rende domates
Arzuya göre tavuk suyu veya sade içme suyu
1 çorba kaşığı pesto sos(yakında tarifini vereceğim ama şimdilik hazır olanlardan kullanabilirsiniz)
Yarım su bardağı rende kaşar
Tuz karabiber
3 çorba kaşığı greçka

YAPILIŞI
Tüm sebzeler irice rendelenir.(Aslında minicik küpler halinde doğranmalı ama bizim ev ahalisi böyle seviyor)
Tavuk suyu veya sade su ile karışır ve pişmeye bırakılır.15 dakika sonra yıkanıp süzülmüş greçka eklenir.Yarım satt de böyle pişer yeşillikler tuz biber ve pesto sos eklenip karışır.Servis tabağına 1 tutam kaşar rendesi konup üzerine 1 kepçe çorba konularak servis edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder