Ramazan günü İtalyanca ne alaka diyebilirsiniz.Blogger olarak maksat deneyimlerimizi paylaşmak,yenilikleri tanıtmak,yaratıcılığımızı konuşturup eserimizi sunmak değil mi?İşte ben de bugün tam bu görevi yerine getirdim.
Julius Meine aslında bir kahve markası(Karaköy Karabatak Kafede bu marka servis ediliyor.Oğlumdan biliyorum öğrenci kimliğini gösterip belli gün ve saatlerde dilediğin kadar iç dilediğin kadar öde tarzı bir uygulaması var. O ve arkadaşları tüm sene sonu imtihanlarını burada çalışarak geçtiler umarım uygulamayı fazla dejenere etmemişlerdir diyerek burada bu ufak parantezi açmayı bir borç bildim.

Bu kahve markasının Viyanada müthiş güzel bir gurme marketi var.Gittiğim ülkelerde bu tip yerleri mutlaka arar tarar bulur karıştırırım.Viyana Julius Mein emsalleri arasında sunduğu ürün çeşitliliği ve kalitesi,mağaza konumu,yerleşimi aydınlatması,ambiyansı ve butik gurme market anlayışıyla gerçekten bir adım önde çok kaliteli bir yer.Biz de kızımla birlikte ne var ne yok diye bir bakalım derken reyonlar arasında epey bir süre geçirdik.Ünlü gıda markalarının Limited Edition adı altında sınırlı sayıda üretilmiş çeşitleri ve şekerleme çikolata çeşitlerinin bolluğu en çok ilgimi çeken kısmı oldu.Raflar arasında gezinirken bu çorba karışım paketi bana çok albenili geldi.Oldum olası kurubaklagillleri çok severim.Bu kadar değişiklerinin birarada bir çorba malzemesi olması ilgimi çekti.İtalyadan ithal edilen ve Umbria Bölgesine ait bu kuru karışımın içindehepsi miniboy olmak üzere kuru fasulye ,barbunya ,nohut,kırmızı fasulye,maş ve mercimek var.Bir kısmıyla çorba yapılır bir kısmıyla da salata diye düşündüm.Ve geleneksel olarak çok severek tükettiğimiz yayla çorbasına bu baklagil karışımını ekleyerek değişik bir tat yaratmış oldum.Son derece sağlıklı ve besleyici bir o kadar da lezzetli.Tek başına hafif bir öğün bile olabilir.Daha önce tariflerini paylaştığım lezzetli bir tavuk veya et suyundan yapılırsa nefaseti bir kat daha artar.Küçük porsiyonlar halinde misafire sunulabilir.Ya da haşlamış olduğunuz bu karışımı bir bardak light ayran ve sevdiğiniz baharatlar ve buz karıştırarak sıcak yaz günlerinde soğuk olarak içerseniz light bir yemek yemiş olursunuz.Tabii Viyanada mı yaşıyoruz ki bunu nerden bulup yapacağız diyeceksiniz.Tabii ki hayır.Ama basitçe şunu önerebilirim.Her birinin pişme süresi farklı olduğundan nohut, kuru fasulye ,börülce,barbunya,maş,mercimek ve mexica fasulyesini ya ayrı ayrı pişirip birleştirecek ve çorbalık porsiyonlara bölerek donduracaksınız ya da artık marketlerde cam kavanozlarda hazır haşlanmış çok kaliteli baklagiller var onları alıp birleştireceksiniz.(La Asturiana süper kaliteli)Bu seçim size kalmış.Dilerseniz dondurmuş olduğunuz bu karışımı bir başka sefer acil lazım olduğunda dereotu maydonoz taze soğan turşu kapari kurutulmuş domates kavrulmuş çam fıstığı ile karıştırıp zeytinyağ limon nar ekşisi tuz biber kimyon ile tatlandırıp express bir salata çeşidi de yaratmış olursunuz.
Adı fiyakalı ama kendi son derece yerel çorbamızın tarifi ise şöyle.Kolayca yapın afiyetle için.

GELENEKSEL AYRAN ÇORBASI(KARIŞIK BAKLAGİLLER İLE)
MALZEMELER
2Litre et veya tavuk suyu(tarif bak et suları)
1 bardak karışık baklagil(haşlanış haliyle)
2 çorba kaşığı iri bulgur
2 tepeleme çorba kaşığı un
2 su bardağı su
500 gr yoğurt
1 yumurta
1 çorba kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı dolusu nane
1 tatlı kaşığı zerdeçal
Tuz-biber
YAPILIŞI
Geniş bir çorba tenceresine et suyunu alıp bulguru da içine koyarak kaynatılır.10 dakika kaynayınca karışık baklagiller de eklenir.Ayrı bir küçük tencerede 2 su bardağı su ve un devamlı karıştırılarak koyulaşıp kaynayana kadar pişirilir ve buyuk tencereye eklenir.Bir 10 dakika da kapağı yarı kapatılıp böyle kaynatılır.Tuz biber ile tatlandırılır.Dışarda yoğurt ve yumurta iyice çırpılıp azıcık kaynar su ilave edilerek yavaşça kaynayan çorbaya ilave edillir 5 dakika daha kaynatılır.Tereyağ ve nane ayrı bir tavada kızdırılıp çorbanın üztüne gezdirilir.Zerdeçal eklenip iyice karıştırılan çorba böylece servise hazır hale gelir.Baharat miktarları zevke göre artırılıp azaltılabilir.Kırmızı toz biber ilavesiyle de servis edilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder