31 Mayıs 2014 Cumartesi

AİLE BÜYÜKLERİYLE PAZAR YEMEĞİ


Geçen Pazar Miroşun piyano resitali vardı.6 seneden beri adetimiz olduğu üzere  aile büyüklerini de resitale davet ediyoruz sonrasında da bizim evde güzel bir kutlama yemeği yiyoruz. Bu yemek bir nevi yaklaşan yaz tatilinin de habercisi bizim için.Bu sebeple şenlikli bir gün oluyor.Ben de elimden geldiğince herkesin sevdiği şeyleri menüme katmaya çalışıyorum.Bir çok ailede olduğu gibi bizde de herkes başka başka şeyler seviyor.Baharın gelmesiyle rengarenk çeşit çeşit meyvalar bollanırken sanki sebzeler biraz daha azalıyor.Ama tek başına enginar zaten benim için yeterli.Evde tükendiği zaman hemen yenisini alıyorum.Bir çok usülde enginar tariflerim var.Bu sefer de hardal soslu olanı pişirdim.Öncelikle Şaşkınbakkal Boynerin sokağında köşedeki enginarcıya senelerdir bu kadar güzel enginar sattığı için teşekkür ediyorum.İsterseniz en mükemmel şekilde pişirin enginar yaramazsa sonuç hüsran...Neyse enginarı çok seven annecim için pişirdiğim enginar  herzamanki gibi güzel oldu..2. zeytinyağlımız babamın sevdiği kurufasulye pilakisiydi.Bu yemeği ise kayınvaldemden öğrendim.Zamanında kayınpederimle birlikte Pendikte Mehtap adında bir balıkçıya giderlermiş.Bu pilaki de orda yapılırmış ve kayınpeder de çok severmiş.Gerçekten çok maharetli olan kayınvaldem deneye yanıla aynısını yapmayı becermiş ki bence kesin daha güzelini yapmiştır.Adını da mehtap pilakisi koymuş.Ben de yedim sevdim öğrendim.Barbunyanın olmadığı zamanlarda büyük kurtarıcı.
Hazır su böreği yufkasından aslını aratmayacak su böreği herkesi memnun eder ve sonrasında ailenin diğer et seven üyelerini de düşünerek sebzeli nuar ve domatesli pilav.Yeni yeni güzelleşmeye başlayan pembe domatesler sızma zeytinyağında.Halis manda yoğurdumuz ise laktoz intoleransı olan ailemizin tüm hanımlarının favorisi.Ardından adı üstünde kızımızın başarısını kutlayacağız bu sebeple onun en ama en sevdiği tatlı olan dondurma.Dondurmamız Yaşar Ustadan.Ve Miroşun en ama en sevdiği meyva olan çileklisinden.Tek farklı dokunuş üzerine ufalanmış beze parçaları ve rendelenmiş bitter çikolata ile taze çilek.
Her geçen gün daha da güzel piyano çalan kızımız bizi çok mutlu etti.Ardından keyifli bir yemek yedik.Kısacası güzel bie gün olarak hatıratımızdaki yerini aldı.Tarifleri merak ediyorsanız buyrun deneyin zevkle keyifle yiyin...

HARDALLI ENGİNAR

MALZEMELER
8 Enginar
1 Nescafe fincanı zeytinyağ
2 Ortaboy kuru soğan(minik çentilmiş)
Tuz şeker
Yarım limonun  suyu
Yarım demet dereotu
1 çorba kaşığı dolusu hardal

YAPILIŞI
Geniş tabanlı bir tencerede soğanlar zeytinyağda karartmadan pembeleştirilir.Bu süre sonunda 1 lt civarı su kaynatılıp tencereye eklenir.Tuz şeker ve limon suyu ilave edilir.Suyu süzülüp yıkanan enginarlar istenirse 4e bölünür ya da bütün halde derhal kaynayan suya atılır.Kapak kapatılarak 30-40 dakika pişirilir.Bu aşamada hafif sulu kalmalı.Enginarlar sıcakken suyun içinden servis tabağına dizilir.Tencerede kalan sosa hardal  ilave edilip blenderdan geçirilir ve enginarların üzerine gezdirilir.Üzeri  ince kıyılmış dereotu ,le süslenir ve örtülür.Soğuyana kadar sosu hafif içine çekip daha da lezzetlenecektir.Bu yemek ılıkken de servis edeilebilir.

KURU FASULYE PİLAKİSİ
MALZEMELER
1 Büyük su bardağı kuru fasulye(bombay tipi iri olanlar tercih edilmeli)
3 Büyük soğan( ince piyazlık doğranmış)
1 su bardağı zeytinyağ
Tuz şeker
Kırmızı toz biber

YAPILIŞI
Kuru fasulye bir gece önceden yıkanır bir tencereye üzerini 2 parmak geçecek kadar su ilavesiyle kaynatılır.Kaynama noktasında ateşten alınır kapağı kapalı olarak 1 gece bekletilir.Ertesi gün 1 çay barağı süt ilavesiyle ön pişirmesi yapılır.Bu süre fasulyesine göre değişebilir ama 30 dakika diyebilirz.Nu süre zarfında soğanlar zeytinyağında karartmadan arada karıştırılarak sotelenir.Pişen fasulyeler soğanların üzerine alınır tuz şeker ve pul biberle harmanlanır.Üzeini geçecek kadar sıcak su eklenir.Fokurdayınca kısık ateşte suyunu çekip yağına kalana kadar pişirilir.Bu yemek 1 gün önceden yapılırsa yemeğin tadı ve kıvamı oturu ve çok daha lezzetli olur.

3 PEYNİRLİ SU BÖREĞİ(HAZIR SU BÖREĞİ YUFKASINDAN)
MALZEMELER
1 paket hazır su böreği yufkası
1 paket tereyağ
1su bardağı eski kaşar rendesi
1 buyuk paket dil peyniri
1 nescafe fincanı Erzincan tulumu

YAPILIŞI
Geniş bir tencerede bol miktarda su kaynatılır.1-2 tutam tuz eklenir.Tereyağ eritilir köpüğü gidene kadar karıştırılarak pembeleştirilir.Büyük boy  teflon tava bir miktar yaglanır.Büyük boy bir kaseye soğuk su konur.
Hazır yufkalar düzgünce 2ye bölünür ve sırayla önce kaynar suya oradan kevgirle alınıp soğuk suya atılır ve iyice süzülüp teflon tavaya açılarak düzgün katmanlar halinde dizilir ve bu işlem sırasında katmanlara hep eritilrn yağdan sürülür.4 katı tamamlayınca rendelenmiş kaşar ve tulum elle didilmiş dil peyniri karışımımım yarısı konur üzerine 3 kat daha devam edilir.Kalan yufkalar için daha küçük bir tava kullanılarak aynı işlem uygulanır.Tavalar kısık ateşe oturtulur döndüre döndüreböreğin alt tabanın pişmesi sağlanır.Bir tepsi ya da tabak yardımıyla ters çevrilerek diğer tarafı da aynı şekilde kızartılır.Hafif ılınınca geniş bir kesme tahtasında karelere dilimlenir.Ve servis edilir.Bu börek önceden yapılıp dondurulmaya da uygundur.Ancak soguyan börekler fırında değil tavada veya tost makinesinde ısıtılmalıdır.Bu şekilde hazırlanan börekler kesinlikle çok daha lezzetli olur.

NUAR
MALZEMELER
1.5 KG nuar
1 butun soğan
2 diş sarımsak
Tane karabiber
1 defne yaprağı
1 küçük kereviz
1 havuç
2 su bardağı süt
2 çorba kaşığı un
1 kavanoz dilimlenmiş mantar
1 su bardağı eski ve yeni kaşar rendesi
1 su bardağı dolusu buyharda pişip ince kıyılmış ıspanak)
1 küçük paket ince kıyılmış çemensiz pastırma
Muskat rendesi
Tuz
su
75 gram tereyağ(başemal,tepsi yağlanması ve en son etlerin üstüne konması için paylaştırılacak)
YAPILIŞI
Önce et yıkanır süzülür kağıt havlu ile kurulanıt.Düdüklüye 1 kaşık sıvıyağ koyup kızdırılır ve et içine alınıp döndürerk her tarafı hafif kızartılır.(2şer dakika yeterlidir)Sonra üzerini geçecek kadar sıcak su baharatlar sebzeler ilave edilip düdklünün kapağı kapatılır pim çıktıktan sonra 1 saat pişirilir.Bu sürenin sonunda et bir tabağa alınır üzeri folyoyla örtülür ve dilimleyene kadar kendini çekmesi için bir kenarda bekletilir.Bu arada
süt un çırpılıp ocak üstünde muhallebi gibi pişer ve içine 1 kaşık tereyağ eklenip eritilir.Bu aşamayı daha hafif bir başemal elde etmek açısından bu şekilde uyguluyorum dileyen 2 kaşık tereyağıda unu kavurup sütü sonra ekleyip başemal yapabilir.aha sonra eklenecek pastırna ve peynirlerin de tuzlu olacağı düşünülüp ona göre tuz karabiber ve 1 tutam muskat eklenir.Ispanaklar,yıkanıp süzülmüş mantarlar ilave edilir.Pastırmalar hafif sotelenip eklenir.Ilınmış nuar 2cm lik dilimlere kesilir ve yağlanış tepsiye dizilir.Üzerlerine 2 şer kaşık bu karışımdan konur peynir rendesi ve 1 fındık kadar tereyağ eklenip üzeri örtülür.Servis edilmeden önce yarım saat fırınlanır ve servis edilir.

DOMATESLİ PİLAV(BİZİM USUL)
MALZEMELER
2Su bardağı jasmin pirinci(1 gece önce 2 çorba kaşığı tuz ve kaynar su ile ıslatılmış)
3 su bardağı tavuk suyu(tercihen kanattan çıkarılmış)
1 su bardağı rendelenmiş domates
100 g tereyağ
Tuz

YAPILIŞI
Tereyağın yarısı eritilip domatesler göz göz oluncaya kadar kavrulur.Tavuk suyu eklenir.Tuz eklenir.Kaynayınca iyice yıkanıp süzülmüş pirinçler ilave edilir.Önce harlı kaynayınca orta suyunu çekince iyice kısık ateşte pişirilir.Kalan tereyağ ayrı bir tavada evamlı karıştırılarak köpükleri gidene kaar pembeleştirilir.Pişmiş pilavın üstüne dağlanır.Hani iskendere dağlanan tereyağ gibi.Büyük bir servis çatalıyla hafif karıştırılıp temiz bir bezle örtülüp 15 dakika dinlendirilir ve tekrar karıştırılıp sonrasında servis edilir.

NOT:İyi pilav pişirmenin sırrı önce tecrübeden geçer.Her pirinç birbirine uymaz.genelde 1 e 1.5 şeklinde ölçülendirilse de bazen bu ölçü tutmayabilir.Ben tam bir pilav üstadı olan pilavları gerçekten dillere destan olan kayınvaldemden öğrendiğim üzere genelde iyi kalite jasmin veya iran pirinci kullanıyorum.Bu pirinçlerin lapalanma riski çok düşük ve de lezzeti bize uygun.Tavuk suyu ,domates , dağlanmış tereyağ ve bu pirinç mükemmel 4lüyü oluşturuyor.Deneye yanıla çaktırmadan takip ederek bu işi öğrendim ve  bu pilavı çok seven çocuklarıma ve beni takip edenlere püf noktalarıyla birlikte veriyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder