Türk yeme içme kültüründe kahvenin çok özel bir yeri var.Kahvaltımızı çayımızla yaparız belki ama bir müddet sonra çoğumuzun kahve saati gelir.Belki gazetelere göz atarken belki uzun zamandır konuşmadığımız biriyle telefon sohbetinde eşlikçimiz olur kahve.Enfes kokusuyla evimizi sararken yürekleri ısıtır keyif verir,canlandırır..Tam da Türk insanına uygun bir güzellik.Acaba kaç millette bir fincan kahvesiyle komşunun kapısını beş dakikalığına çalabilme özgürlüğü vardır.Hangi dilde kahve üzerine söylenmiş tatlı sözler vardır.Ya da ikram ettiğiniz kahvenin kırk yıl hatırı unutulmaz,
Bildiğim bir apartmanda oturan 7-8 orta yaşlı hanım hafta içi her sabah mutlaka içlerinden birinin evinde yarım saatliğine buluşuyor.Ve bunu senelerdir yapıyor.Hal hatır sorma ufak tefek dertleşme çiçekten böcekten yemekten konuşma tavsiye alıp verme gibi son derece basit konularla sabah terapilerini bitirip herkes kendi işine koyuluyor.Ve bunu senelerdir devam ettiriyorlar.Hepsinin akıllarına sağlık.Var mı böyle bir zevk var mı böyle bir deşarj yolu.Hem de bedava.
Arada benim de misafirlerim oluyor 'Sabah Kahvesine'.Yanına birşeyler ikram etmek adettendir.Lokum veya çikolata olmazsa olmaz eşlikçilerden.Lokum deyince çifte kavrulmuş fıstıklı olanlar favorim ama son zamanlarda nar suyuyla yapılan fıstıklı ve dışı gül yapraklarıyla kaplı lokumları da sever oldum.Hem çok lezzetli hem de göze hitap ediyor.Tavsiyem ister yakın oturun ister uzak ama Kadıköy Balık Pazarını birgün mutlaka ziyaret edin.Tarihi şekercilerin birinde zevkinize uygun ikramlıklardan mutlaka bulacaksınız.Hatta küçük bir paket kişniş şekeri de alın.Bildiğim bir Japon restoranı Turk Kahvesi yanında kişniş şekeri ikram ediyor.
Kahve deyince anlatmadan geçemeyeceğim,Fethiye'de yaşayan bir arkadaş oralı hanımlardan öğrendiği üzere sabah kahvesi yanında çeşit çeşit reçel ikram etmişti.Servis için de şimdilerde amcak antikacılarda benzerine rastlanacak özel gümüş bir tepsi ortasında askısında sallanan tatlı kaşıkları etrafına dizilmişl kristal kaselerde çeşit çeşit reçel.Sunum harika tepsi harika reçeller harika ama türk kahvesi yanında ben çok sevememiştim..Y,ne de ellerine sağlık çok şık çok özenli bir ikramdı.Tam hanımefendilere layık.
.Aslında sonuç olarak bakarsak tüm özenli hanımlar bu ikramları zaten çok güzel bilip uyguluyorlardır.Hatta belki hiç duyulmamış çok değişik adetleri de vardır sabah kahvesine dair.Paylaşırsak çok hoş olur..Ben ise sabah kahvesine gelen misafirlerim için arada kurabiyeler hazırlıyor ve en sevdiğim üç tanesini sizlerle paylaşmak istiyorum .Eğer siz de değişiklik arıyorsanız bu tariflere göz atabilir bir seferinde deneyebilirsiniz.Keyifle içtiğiniz bol kahkahalı ferah kahveleriniz olması dileğiyle afiyet olsun...
TARÇINLI KURABİYE
MALZEMELER
1Paket(250gr)yumuşak tereyağ
1 su bardağı nişasta
1 yumurta
1paket kabartma tozu
1kahve fincanı tozşeker
Un
üstüne serpmek için
1 türk kahvesi fincanı pudra şekeri
1 çorba kaşığı toz tarçın
YAPILIŞI
Kurabiye için gereken tüm malzemeler karıştırılır.Kıvamı tutturabilmek için unu aldukça koymak gerekir.Sert bir kıvam alınca ceviz kadar hamur koparılıp yuvarlanır.tepsiye aralıklarla dizilir.200 derece ısıtılmış fırında20 dakika kadar pişirilir.Üzerleri pembeleşmeyecek şekilde pişmelidir.Sıcakken şeker tarçın karışımın abulanır ve servis tabağına alınıp soğuyunca servis edilir.
TAHİNLİ KURABİYE
MALZEMELER
1 Su bardağı tahin
1Su bardağı sıvıyağ
4 Su bardağı un
2 Su bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı ceviz kırığı
YAPILIŞI
Tüm malzemeler karıştırılır.Hamurdan ceviz kadar parçalar koparılıp yuvarlanır.Yağlanmış tepsiye aralıklarla dizilir.200 derece ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirilir.Soğuyunca servis edilir.
,FINDIKLI GOFRETLİ UN KURABİYESİ
MALZEMELER
1Paket yumuşak tereyağ(250gr)
1 çay bardağı pudra şeker
Un
1 kase bütün fındık
1 paket çikolatalı gofret
YAPILIŞI
Yağ şeker ve aldıkça un eklenerek hamur yoğurulur.Ceviz kadar parçalar kopartılıp elle yassıltıldıktan sonrta içine 2 fındık konur kapatılıp tekrar yuvarlanır.Yağlanmış tepsşıye aralıklarla tüm malzeme bu şekilde yapılarak dizilir.200 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişirilir.
Diğer yanda küçük bir tencerede su kaynatılır ustune ısıya dayanıklı cam bir kase oturtulup içine ufalanmış gofret konup erititlir.Çikolatası eriyen gofretten minik toplar yapılıp soğumuş kurabiyelerin üstüne yapıştırılır.En üste e pudra şekeri serpilerek servis edilir.
K
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder