2 Ekim 2014 Perşembe

OZEL GUNLER (KURBAN BAYRAMI YEMEKLERİ)

Baba tarafından Arnavut , anne tarafından Bulgar göçmeni bir ailenin çocuğuyum.Yemeğe olan düşkünlüğüm de sanırım Arnavut genlerimden geliyor.Osmanlı mutfak kültürünün oluşmasında Arnavutların da kendilerince katkıları olmuş.Sadece yemeklerin şekillenmesinde değil misafir ağırlama adetleri ve geleneksel titizlikleriyle memlekette Arnavuttan kız al ama Arnavuta kız verme dedirtecek kadar nam salmışlar. Annem Arnavut bir aileye bu tanıma pek de uymayan bir gelin olarak gitmiş.O kadar anlayışlı o kadar her yönüyle fevkalade bir kayınvaldeye sahip olmuş ki elini sıcak sudan soğuk suya sokturmamış , bir yumurta dahi kırdırtmamış.Arada Arnavutluktan gelen misafir gelinlerin becerilerini şaşkın şaşkın izlemiş ama kimseler ona laf işittirmemiş örnek göstermemiş. O kendince samimiyetini ve saygısını aileden hiç eksik etmeden kendi bildiği yol olan iş hayatını seçmiş bankacılık mesleğinde devam etmiş ,ev hanımlığını hep ikinci plana atmış.Ama nasıl olsa olmuş hiç kendine benzemeyen benim gibi Arnavut modeli bir kıza sahip olmuş.

Ben çocukken bayramlar,kimsenin tatile gitmeyip,tüm sülalenin birarada olmak için iple çektiği çok keyifli zamanlardı.Herkes ailesiyle birlikte kapı kapı yaş sırasına göre akraba ziyareti yapardı.
Biz de sabah erkenden kalkar , bayramlık tabir edilen ,bir gece önceden başucumuzda yatırdığımız ayakkabılarımızı ve yepyeni giysilerimizi giyip doğruca Beylerbeyi'ne babaannemin evine yollanırdık.Kurban evin arka bahçesinde kesilirdi.Yavaş yavaş tüm aile gelir , eller öpülür ,hatır gönül sorulur , etraf şenlenirdi. Konu komşuya etler hediye yollanırken en kıymetlilerin en muhtaç olanlara verilmesi konusunda hassasiyet gösterildiğini farkederdim.Her çocuk gibi ben de en çok kumaş mendiller arasında verilecek harçlıklar için heyecanlanırdım. Hepsini sayıp neler yapabilirim diye hayal kurmak ise akşam eve sakladığım başka bir keyifti.Şekerlemelerden tabii ki en çok çikolatayı bir de sütlü karamelayı severdim.Kuzenlerle görüşmek içeriki odada toplaşıp uzun uzun oyunlar oynamak büyük zevkti.Tüm bunların yanında kurulan sofralar da herzamankinden daha özel olur çoluk çocuk herkesin sevdiği çeşitlerden mutlaka bol bol yapılırdı.Babaannemin şeker bayramı,  etli yaprak dolması ,süzme mercimek çorbası ,büryan pilavı , zeytinyağlılar,kolböreği
şekerpare,revani ,kurban bayramında ise düğün çorbası ,kurban kavurması ve pilav ,pelte gibi şeyler hazırladığı hatırımda kalmış.
Şimdi o sofralar da etrafında dizilen bir çok insan gibi mazide kaldı.Bu içimi biraz buruyor ama hatırlamak da güzel , anlatmak da.O zamanların bana kattıklarıyla şimdi ben kendi soframı gelecekteki gelinim , damadım ve torunlarım için kuruyorum . Acaba ne severler diye düşünüyorum
kestirmek güç .En iyisi ben kendi ailemin bayram sofralarından bir örnek sunmalıyım.Sabırla , özenle ve sevgiyle yaptıktan sonra mutlaka seveceklerdir.
Geçmişteki bayramları ve o zamanlarda kalan hoş zamanları yadettiğiniz ferah bir bayram sofrası diliyorum.İyi bayramlar.

KURBAN BAYRAMI MENÜSÜ

RUMELİ PİLAKİSİ
FAVA
RUMELİ USULÜ YAPRAK SARMASI
BÜRYAN
PELTE

TARİFLER

RUMELİ PİLAKİSİ
MALZEMELER
1 büyük baş soğan
1 su bardağı zeytinyağ
1 iri havuç
1 baş sarımsak
1 su bardağı irice kuru fasulye
2 kesme şeker
Maydonoz ve kereviz sapları(3-5 dal9
veya 1 çay kaşığı kereviz tozu baharatı
Tuz
İçme suyu

YAPILIŞI
Kuru fasulyeler daha önce püf noktası bölümünde de anlattığım gibi haşlanır.İncecik çentilmiş soğan
zeytinyağında pembeleştirilir.Arada içine halka doğranmış havuç eklenir.Sarımsaklar , tuz ,şeker , fasulyeler ,saplar veya toz kereviz eklenir.1-2 dakika sonra üzerine geliene kadar kaynar su eklenip
pişmeye bırakılır.(Burada yine tam bir zaman veremiyorum.Fasulyenin cinsine göre değişebiliyor.Yağına kalıncaya kadar dersek doğru olur.)Piştiği tencerede soğutulduktan sonra servis tabağına alınıp mümkünse ertesi gün ikram edilir.

FAVA
MALZEMELER
1/2 kg kuru bakla,
1 iri bütün soğan
2 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı zeytinyağ
3 su bardağı içme suyu
Tuz
Dereotu
Limon suyu

YAPILIŞI
Akşamdan yıkanmış ve ıslatılmış baklalar süzülür.Üzerine 3 su bardağı su eklenip bir bütün soğan ,tuz şeker ve zeytinyağ ile beraber pişmeye bırakılır.Baklalar pişip sulu bir bulamaç haline gelince ateşten alınıp blenderda çekilir.3 parmak derinliğinde düz tabanlı bir servis tepsisine dökülür.Soğuyup katılaşması beklenir.Servis edilirken karelere kesilip üzerine 1 limon suyu gezdirilir ve her bir kareye bir tutam dereotu konur.

RUMELİ YAPRAK DOLMASI(ÇİĞDEN EKŞİLİ VE BAHARATSIZ VE ÇOK PRATİK)
MALZEMELER
2 su bardağı pirinç(2 saat kadar önce sıcak suya  bol tuzla ıslatılmış)
1 demet taze soğan
1 demet nane
1/2 demet dereotu
1 kuru soğan
2 limon
1 yemek kaşığı şeker
Tuz
4 su bardağı içme  suyu
1 su bardağı zeytinyağ
1/'2 kg az haşlanmış yaprak(5 dakika kaynar suda)

YAPILIŞI
Yıkanıp süzülmüş pirinç ,ince kıyılmış taze soğan  ve kuru soğan ,tuz ,şeker , 1 limonun suyu , zeytinyağ ile bir iç hazırlanıp önceden haşlanmış yapraklara konarak 2 ucu açık bırakılıp rulo
şeklinde sarılarak geniş ve düz tabanlı bir tencereye dizilir.Dizerken 2 ucunu hafifçe bastırabilirsiniz.
Dizme işlemi bittiğinde üzerine 4 bardak su ve kalan diğer 1 limonun suyu da eklnip uygun ebatta bir tabak kapatılarak 1 saat kadar arada suyunu kontrol ederek pişirilir.Bu tencerede soğutulup mutlaka ertesi gün servis edilir.

BÜRYAN PİLAVI

MALZEMELER
1 kg kuzu kol kürek eti-1 çorba kaşığı sıvıyağ)
3 su bardağı pirinç(jasmin kullanılırsa lapa olma riski olmaz)
4.5 su bardağı et suyu
2 çorbn kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuş üzümü(ılık suda şişmesi beklenmiş ve sapları ayıklanmış)
Tuz-karabiber-tarçın-kuru nane
1 bütün iri soğan
100 gr iyi kalite tereyağ

YAPILIŞI
Pirinç sıcak suda bol tuzla beraber2 saat öncesinden ıslatılır ve süre sonunda yıkanıp süzülür.Kalın tabanlı bir tencerede 1 kaşık sıvıyağ kızdırılır ve et çevrile çevrile her tarafı hafif kızartılır.Daha sonra 1 butun soğan da ilave edilir üzerini örtene kadar sıcak su eklenir.Tuz karabiber katılıp pşmeye bırakılır.Kuzu etini daha farklı şekillerde biliyorsanız pişirebilirsinizYeri geldiğinde farklı kuzu tarifleri de vereceğim.Etin piştiğine emin olduktan sonra ateşten alınır ve ılınmaya bırakılır.Soğan ise atılır . 4.5 su bardağı  su buradaki et suyundan alınır.Tenceredeki su yetmez ise içme suyu ile tamamlayabillirsiniz.
Pilav için tereyağın yarısı pilav yapılacak tencerede eritilir.Fıstıklar pembeleştirilir.Üzerine et suyu dökülüp kaynaması beklenir.Baharatlar eklenir.Kaynayınca süzülmüş pirinçler eklenip pişmeye bırakılır.Suyunu çekince ayrı bir tavada köpükleri gidene kadar pembeleştirilmiş kalan tereyağ pilavın üstüne dağlanır.Arasına temiz bir bez örterek kapak kapatılır ve pilav demlendirilir.15 dakika sonra buyuk bir çatalla pilav tazelenmek için hafifçe karıştırılır.Üzerine irice didklenmiş etler konur kapağı kapatılıp 5 dakika daha beklenir.Servis tabağına alınan pilavın üstü bizde bol kuru nane ve iri çekilmiş taze karabiberle süslenerek servis edilir.

PELTE
MALZEMELER
Mevsimine göre portakal veya limon ile
500 ml içme suyu
500 ml taze sıkılmış portakal veya limon suyu
1.5 su bardağı toz şeker
3 çorba kaşığı nişasta
2 çorba kaşığı limon veya portakal kabuğu rendesi

YAPILIŞI
Nişasta ölçülü sudan yarım bardak alınarak iyice karıştırılır.Kalan su ve meyvenin suyu şeker ile karışıp kaynamaya bırakılır.Nişastalı su ise yavaşça kaynayan suya eklenip 4-5 dakika pişirilir.Porsiyonluk kaselere dökülür.Hafif üstü tutarken hangi meyveyle yapılmış ise onun kabuğuyla süslenerek soğuk servis edilir.

NOT;Yukarıda belirttiğim gibi fotoğrafını çekip eklemediğim  bu sofrayı hayalimde kurdum .Masa örtüm beyaz peçetelerim kumaştan.En güzel yemek takımlarımı çıkarıp ,kristal vazoma pembe beyaz erengüller koydum.Özenle giyindim saçımı topuz yaptım.Tarifi aslında çok basit ama en güzelini sadece annelerin yapabildiği sigara börekleri yaptım . Mevsimin en güzel çeşitlerinden salatamı unutmadım .Bir gün önce Kadıköy'e indim , Şekerci Cafer Erol'dan gül yapraklı nar lokumu ,kurukahveciden taze kahve aldım, Divan 'dan ekler çok severler bilirim , servis az önce getirdi .Ayaklı pasta tabağına dizip buzdolabına koydum .İçinde en sevdiğimiz meyvaların bulunduğu tabağı da hazır edip masaya koydum mu artık misafirlerim için hazırım.Haydi gelin artık canlarım.Bayramlaşalım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder