31 Ekim 2014 Cuma

GÜNLÜK MENÜLER 4-HİNDİ TANDIR KARNABAHAR BEĞENDİ ve KABUKLU PİRİNÇ PİLAVI

Genelde birçok blogda rahatlıkla bulabileceğiniz sıradan tarifler yerine- gerek kendime ait olsun gerek zaman içinde başka kaynaklardan öğrendiğim tarifler olsun-aslında son derece kolay olan ama kendine has paylaşımlarda bulunmak üzere bu bloğu yazıyorum.Amacım öncelikle sağlıklı sonra lezzetle yenebilen özgün tarifler vermek.Zaman zaman iddialı tatları da sunarak bloğu daha eğlenceli hale getirmek de istiyorum.Burdan yola çıkarak klasik tatların çok dışına çıkamayan okuyuculara çok hitap edemediğimi hissediyor ve buna çok üzülüyorum.25 sene önce , ona her seferinde değişik yemekler yaparak kendimi ifade etmeye çalıştığım ve beni bu konuda çok iyi anlayıp o zamandan beri desteğini ve beğenisini hiç esirgemeyen eşim bana bir tarif kesip getirmişti.İçinde o zamanlar adını sanını bilmediğimiz sebzelerden tutun da deniz ürünleri et ve şarküteri de barındıran karman çorman bir tarifti.Kalite bir dergiden aşırıldığı da belliydi.O tarifi hiç yapamadım.Ama hiçbir zaman da mutfak dosyalarımdan çıkarmadım.Belki bugünkü mutfak çılgınlığıma bir temel oluşturdu.Seneler içinde ülke ülke yemek kitapları toplamama bir türlü akıl sır erdiremedi ama şimdi beni çok iyi anlıyor.Onları okumak bana çok şey kattı.Size de tavsiyem bu.Okuyun . Kimbilir bir bakmışsınız
sizin de ilham periniz uyanıyor.

HİNDİ TANDIR
MALZEMELER
1 Adet bütün hindi göğsü(750-800gr civarında hazır paketlenmiş veya kasaba bütün olarak aynı miktarda hazırlatılmış
Yarım çay bardağı soya sos
1 çorba kaşığı hardal
6-7 diş tuzda dövülmiş sarımsak
3cm kesilip rendelenmiş taze zencefil
İri çekilmiş karabiber-bir tutam kuru kekik
1 çorba kaşığı bal
Yarım çay bardağı zeytinyağ

YAPILIŞI
Marine için tüm malzemeler bir arada çırpılır.Hindi göğsünün üzerine bıçakla verevine 5-6 kesik atılır böylece etin daha iyi marinelenmesi sağlanır.4-5 saat bekletilir. Marinasyonu süzülerek büyük bir tavada arada tersyüz edilerek ızgara yapılır.15 dakika bu şekilde pişirilir.Sonrasında yağlı kağıt serilmiş bir tepside önceden 170 dereceye ısıtılmış fırında pişmeye bırakılır.Üzeri fazla kurumusaın diye aliminyum folyo ile kapatmakta fayda vardır.Kalan marinasyondan arada bir üzerine sürülmelidir.Hindinin çeşidine göre değişebileceği gibi en az 1 saat pişirilir.Servis etmeden 15 dakika hafif etin kendini çekmesi beklenir.Sonrasında 1er parmak inceliğinde dilimlenir.Karnabahar beğendi üzerinde tepside kalan sostan 1er kaşık üzerine gezdirilerek servis edilir.

KARNABAHAR BEĞENDİ
MALZEMELER
1 orta boy karnabahar
2 çorba kaşığı labne
yarım su bardağı rende eski kaşar
Tuz karabiber
1 diş sarımsak
5-6 dal dereotu
5-6 al frenk soğanı
1 çorba kaşığı tereyağ

YAPILIŞI
Karnabahar buharda iyice yumuşayana kadar pişer.Diğer tüm malzemelerle birlikte sıcakken blender
a konup pürüzsüz olana kadar çekilir.Damaka tadına göre içerik miktarları ayarlanabilir.Ben evimde olduğu için tereyağ yerine aynı miktar trüf yağı koydum bence harika oldu.Bir de kışları deepfreezimde her daim kavrulmuş pırasa bulunduğu için frenk soğanı yerine 2 kaşık kavrulmuş pırasa koydum bu da çok yakıştı.Siz dilerseniz taze soğanın beyaz kısımlarını da koyabilirsiniz.

Bu verdiğim son derece sağlıklı hafif dengeli ve oldukça cüzdan dostu menüyü biraz yaratıcılığınızı kullanarak şık sunumlarla diyet yapan misafirleriniz için bile bir şölene çevirebilirsiniz.Ben çok son dakika yapıp ucu ucuna yetiştirebildiğim için resmi de pek şahane olmadı.Yanına bir ek yapmak isterseniz yine son derece sağlıklı olan kabuklu pirinçten pilav bu menüyü çok iyi tamamlar.Düdüklüde 10 dakika pişirin.1e 1buçuk su koyun 1minik bütün soğan 1 diş sarımsak eklemeyi unutmayın.Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder