
Ama yaz gelince iş değişiyor benim için.Çünkü yazlarımı geçirdiğim köyde bana göre dünyada gördüğüm en sempatik pazar kuruluyor.Pazar konusunu açmamın sebebi de bu.Mutlaka anlatmalıyım.
Pazarın adı Güvercinlik Pazarı.Pazartesi günleri Güvercinlik Meydanından denizi karşınıza alıp sağa doğru hafif kıvrıldığınızda pazar başlıyor.Ama tam meydanda es geçilmemesi gereken bir tezgah var.Peynirci Müjdat Orhan.11 yıldır peynir zeytin alışverişimi ondan yapıyorum.Bodruma has yöresel peynirlerden kaşar loru , İzmir ve Bergama tulumu , çeçil peyniri ve 10-15 çeşit zeytin ve zeytinyağ için doğru adres burası.Özellikle çekirdeği çıkarılıp yerine turunç ya da portakal kabuğu konmuş yeşil zeytinler için her Bodrum dönüşünü bu pazara denk düşüren bir arkadaşım var.Hemen yan tezgahta Bodrum bazlama ekmeği ,ekşi maya ekmeği yufka ve otlu börek satılıyor .Bir adım ilerisinde duran Bayram'ın midye dolma tezgahı ise başka bir alem.Kışları İzmir'de kantıncilik yapan Bayram Usta yazları midye avına çıkar eve taşıdıklarını eşi temizleyip pişirir oğulları ve kendi satarlar . Hatta ararsanız evinize kadar getirirler . Öyle lezzetlidir ki , işleri reklam yapmaktan başka bir şey olmayan gurme köşe yazarlarına önce methettikleri midyecileri bir kenara koyup bunu denemelerini tavsiye ederim de midye dolma neymiş görsünler.Sonra efendim sağa kıvrılıp ufak tefek takıcı tülbentçi tezgahına şöyle bir göz atıp pazara girilir .Gerçek Ege köylüleri giyim kuşamları ve komik tatlı şiveleriyle sizi tezgahlarına davet ederler.Hiçbirini kırmamak adına maydonozu ondan dereotunu bundan alırsınız .Erken gitmezseniz Süleyman'ın şahane domatesleri biter.Artık elinde börülce salatalık bamya ne kaldıysa alırsınız çünkü mutlaka bahçeden toplayıp tazecik getirmiştir.Yeri gelmişken , taze fasulye oralarda pek yetiştirilmez hep dışardan gelir.Börülceye alışıktırlar.İster haşlar sirke sarımsak zeytinyağ döküp yersiniz suyuna da tarhana çorbası yaparsınız.İster bildiğiniz klasik taze faulye gibi pişirirsiniz.Yazın sonuna doğru şeker pırasa çıkar.Yakından bakmayınca taze soğan gibi durur.Bir de içinden süprizi çıkar.4e bölünmüş kereviz.Yemeğin soğanını havucunu kavururken bunu da rendeleyip öyle pişirin pırasayı.Değişik bir aroma veriyor ve yakışıyor.Hernekadar kereviz çok cazibeli bir sebze olmasa da pazarcı teyze ilk sorduğumda aaa kızım kerevizsiz pırasa mı oluvereen demişti. Gezmeye devam ederken aralara serpilmiş küçücük tezgahlarda çoğunlukla kadınlar durduğu görülür ,ilginçtir burada kocalar yardımcı rolde.Tezgahlarda o gün bahçeden ne çıkmışsa o var.Azıcık patlıcan azıcık biber 2 kavanoz salça 3 paket tarhana 2 paket lokum makarna bir tezgahın malları olabiliyor. Sebzelerin hiç biri cilalı ve muntazam değiller.Patlıcanlar pembe , bamyalar çalı fasulyesi kadar büyük , meyveler yamuk yumuk.Bu kadar renkli bir pazarda sadece gezmek, birkaç pazarcı teyzeden ayaküstü tarif almak , yeni yapılmış tazecik tertemiz otlu böreklerden ve kabakçiçeği dolmalarından oracıkta ağzına atıvermek ve en önemlisi iş bitince meydan kahvesinde kahve keyfi yapmak için bile gidilir .Hele ki bu keyifli sebzelerle ve halis ege zeytinyağıyla yaptığınız yemeklerin tadına doyulmaz. Akşama bu yemeklerle çeşit çeşit süsleyeceğiniz masanıza bir de çiçek koymak isteyebilirsiniz .Tezgahların bazılarında karşılaşacağınız renkli çiçek buketleri , içinde kokulu otlarla size sürpriz yapıyor. Denizin getirdiği mis gibi esintiyle karışan ot kokuları iştahınızı epey açabilir dikkat .
Pazar hepsinde olduğu gibi tabak çanak , renkli yaz elbiseleri ,peştamal havlu ve örtü çeşitleri satan mini bir bölümle bitiyor.Onlar vasat heryerde rastlanan türden. Bizde adet, pazar bitince mutlaka köy kahvesine gidilecek keyif yapılacak yorgunluk atılacak .Malum pazar dönüşü evde de alınanların yerleşmesi , ayıklanması , pişmesi var .O sebeple azıcık dinlenmeli .Dönüşte çocuklar mutlaka gözleme beklerler . O kadar iş arasında gözlemeyle uğraşmak zor.Neyse ki kahvenin gözlemesi müthiş güzel .Ama yine de buralardan bir tat olması için benim de çok severek yaptığım hazır yufkalı, pratik ama bir o kadar lezzetli olan Otlu Gözleme tarifimi sizlerle paylaşayım.Böyle bir yazıdan sonra canınız çeker belki yapar yersiniz
Keyifli pazarlar.
OTLU GÖZLEME
MALZEMELER

5 dal incecik kıyılmış taze soğan
250 gr kaşar loru ya da lor
4 yufka
Tereyağ
YAPILIŞI
Orta boy teflon tavaya 1 yufka kenarları sarkıtılmak suretiyle ortalanarak konur.Peynir soğan ve otlar harmanlanır,4te biri yufkanın tavada kalan kısmına serilir.Çok görünebilir ama pişerken siner.
Zarf şeklinde düzgünce kapatılıp ateşe alınır alt üst göz göz olana kadar pişirilir.Pişen gözleme üzerine tereyağ sürülür.Diğer yufkalara da aynı işlem uygulanır.İster dilimleyerek ister dürüm yapıla
rak servis edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder