16 Eylül 2014 Salı

BİZİM EVİN KABAK YEMEKLERİ

Kabak tadı deyip geçmeyin.Mevsimi bitmeden ve pazarlarda hala ucuzken bol bol alın yeni tarifler deneyin..Çoğu kişinin aksine kabaksever biri olarak epey uğraşmışlığım vardır bu sebzeyle.Klasik usullerle pişirildiğinde tabağını kaçıran çocuklar bile bu usulden sonra tabağını 2.kez uzatıyor oldular.İsmini henüz koymadım ama tadı tescilli.Tarife geçmeden bizim evde kabakla başka neler mi yapıyoruz dersek:
   -Kabakları kuşbaşı doğrayıp 1 minik soğanı soteledikten sonra ekleyip üzerine gelene kadar su ile pişirip sonrasında yarım demet dereotu ile blenderdan geçirip biraz yoğurt biraz un ve 1 yumurtayla terbiye ederek enfes bir çorba yapıyoruz
   -Kabakları irice rendeleyip yoğurtla karıştırdığımız salata için  önceden 1 kırmızı 1 çarliston biberi jülyen doğrayıp azıcık zeytinyağında soteleyerek 2 rendelenmiş kabağı ekliyoruz.Pişmiş sebzeler soğuyunca süzme yoğurtla karıştırıyoruz.
  -Gülriz Sururi'nin Gülriz'in Mutfağından isimli kitabından Kabakşahane adlı şahane zeytinyağlı tarifini deniyoruz.
  -Kakaolu kekin içine 1 adet kabak rendeleyip ekliyor ve kekin nasıl yumuşacık oluğuna şaşıyoruz.
  -Kabakların kabuğunu soyduğumuz soysoy denilen bıçakla orta çekirdeklerine kadar kabağı incecik soyuyor 2 dakika 2 kaşık zeytinyağında soteliyor ve soğuyunca tercihan ev yapımı pestoyla bolca karıştırıyor ve üzerine 3-4 yemek kaşığı toz eski kaşar rendesi serpiyoruz.
  -Rendelenip sotelenmiş kabağa sevilen baharat ve beyaz peynir karıştırıp poğaçalara dolduruyor ve yumurta sarısı sürüp çörekotu serperek fırında nar gibi kızarana kadar pişiriyoruz.Poğaça hamuru için 2 yemek kaşığı yoğurt ,yarım paket tereyağ ,1 çay bardağı sıvıyağ ,1 paket kabartma tozu ,1 yumurta(akı içine sarısı üstüne) ve aldığı kadar un yeterli
  -En son olarak da bildiğiniz usul beğendiyi aynen kabakla yapıyor yanında et veya tavuk soteyle servis ediyoruz.
İşte bizim eve alınan kabaklarla bunlar yapılıyor.Az önce bahsettiğim  tarifim ise şöyle:

MALZEMELER
1kg kabak(kuşbaşı doğranmış)
200 gr az yağlı kıyma
1 küçük soğan
1 adet domates(kabukları ve çekirdekleri alınıp küp doğranmış)
2 çorba kaşığı zeytinyağ
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı pesto sos
3 çörba kaşığı kaşar rendesi

YAPILIŞI
Kabaklar genişçe bir kasede zeytinyağ tuz karabiber eklenerek harmanlanır ve yağlı kağıt serilmiş bir
 fırın tepsisine serilir.200 derece fırında hafif pembeleşene kadar yaklaşık yarım saat pişirilir.Ne çok diri kalacak ne de tam pişecek kıvamda olmalıdır.Bu sırada soğanlar pembeleştirilir kıyma eklenir kavrulunca domates salça eklenir gerekirse bir miktar su konarak pişirilir.Az miktar tuz ve karabiber eklenir ve pesto konup iyice karıştırılır.Daha sonra kabakların üzerine sos halindeki kıyma dökülür ve 3-4 dakika pişirilir.Servis edilirken üzerine kaşar rendesi dökülür.Acı sevenlerin acı pul biber ekleyebileceği bu nefis yemek İtalyan Mutfağına has tatları severler için de cazip bir yemek olacaktır.Burada  önceden fırınlayarak kabağın suyumsu tadını alıp lezzetini ortaya çıkarmayı hedefledim.Başarılı da olduğumu düşünüyorum.Artık zeytinyağlı da olsa , ograten de yapsam, mevsim salatasına da katsam hep önceden fırınlıyorum.Kimi zaman kuşbaşı kimi zaman halka doğrayarak.Sizlere de öneriyorum.Deneyin beğeneceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder